Местни сортове грозде

Ранна Мелнишка Лоза или Мелник 55 е хибриден винен сорт грозде, кръстоска на Широка Мелнишка Лоза със смесен прашец от сортовете Дюриф, Жюрасон, Валдигие и Каберне Совиньон. Разпространен е единствено в района на Сандански и Катунци.

Подходящи за сорта са хумосно-карбонатните почви или песъчливо глинестите, по-топли почви. Сравнително устойчив сорт на ниски зимни температури. Лозите са чувствителни към мана и оидиум. Гроздето е устойчиво на сиво гниене.

Сортът е среднозреещ. Гроздето узрява около 20-25 септември. Лозите са силно растящи, с много добра родовитост и добив. Добивът е около 1500 кг/дка. Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен или крилат с едно крило, сбит до полусбит. Зърното е средно едро, овално, сочно. Ципата е дебела, тъмносиня, с точици. От сорта се приготвят вина с наситен рубинен цвят, богат аромат и потенциал за отлежаване.

Широка Мелнишка Лоза е винен сорт грозде, разпространен основно в района на Петрич и Сандански. Късен висококачествен червен сорт. Добре се развива на наклонени леки почви с южно изложение. Дава редовни добиви при дълга резитба, Гроздът е средно голям, полусбит до сбит, коничен, понякога крилат. Зърното е средно едро, а ципата - тъмносиня. От него се приготвят висококачествени трапезни и десертни вина.

Руен е червен винен сорт грозде, селектиран в НПК "Г.Димитров", гр.Пловдив, чрез кръстосване на сортовете Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон.

Средно зреещ сорт : узрява между 15 и 20 септември. Неустойчив на гъбични заболявания.

Гроздът е средно голям (157 г.), коничен, сбит. Зърната са дребни (1.6 г.), закръглени. Кожицата е плътна, здрава, тъмносиня, покрита с дебел восъчен налеп и богата на багрилни вещества. Сокът е безцветен.

Съдържанието на захари е около 22.2%, на киселини - 6.6 г./л. Получените от сорта трапезни вина са тъмночервени, екстрактивни, свежи, с хармоничен вкус.

Лозя от долината на Струма
Лозя от долината на Струма
Лозя от долината на Струма