Купажни вина от долината на Струма

25.05.2013
Divino.bg

Долината на Струма е място, което поражда в една голяма част от българите големи, да не кажем свръх-големи очаквания към всичко, което идва оттам. Оттам идват македонската национално-освободителна романтика, македонската наденица също, средиземноморският климат, прословутите тракийски гробници и мурафети, мелнишките скали, баба Ванга, Американският университет и т.н. От там също идва и широката мелнишка лоза, виното от която, както са ни учили, можеш в кърпичка да го вържеш. Ако ви стиска, опитайте.

Очакванията към купажните вина от този район са също големи, защото, предполага се, винарите изявяват най-добре таланта и уменията си тогава, когато съчетават в едно вино различни сортове. Това важи дори и по време на криза, когато се случва по икономическа целесъобразност понякога да се купажира/смесва не според таланта, а според непродадените и непродаваеми обеми от вино, което залежава в резервоарите и естествено се оскъпява от необходимата за това поддръжка.

На фона на тези традиционно-патриотични от една страна и кризисни от друга, очаквания, дегустираните купажни вина се представиха добре. Трябва да призная, че вината No man’s land и Strymon, както с качеството си, така и с цената, се вписват прекрасно във вкуса на романтичните български патриоти, стига разбира се последните да не решат на нетрезва глава да го връзват в кърпичка. Язък тогава и за виното и за кърпичката, не само защото в тези купажи отсъства очакваната от всички широка малнишка лоза, но и защото като цяло вината са леки, свежи и определено пивки. Това са вина, които се пият лесно и с удоволствие, но човек не може да очаква от тях особено трайни сетивни преживявания, камо ли да стоят завързани в парче плат.

Рязък контраст в тази картина внасят Vitoriano 2007 и ReDark 2006.
ReDark е купаж между каберне совиньон, руен и рубин. Руен е хибрид между широка мелнишка лоза и каберне совиньон, а рубин – между сира и небиоло. И двете са български “открития”, което ги прави сами по себе си забележителни. Полученият купаж от трите сорта в това вино също е забележим. Виното показва характер и макар също да е с леко тяло остава много приятни впечатления за нещо пикантно и подправено. Почти като историята на националноосвободителното ни движение в Македония.

Vitoriano 2007 е купаж между сира, каберне совиньон, каберне фран и мерло. Майсторски купаж, който те впечатлява още с цвета си. Богат, приятно опушен нос и тяло, което е всичко друго, но не и леко. Всъщност виното е направо пищно - завидни обем и дължина във вкуса и финал, който накрая те кара да… мляскаш. Така в това вино се откриват сочност, пищност и интензитет, които контрастират на фона на останалите вина от региона с техните сравнително леки тела, и подправен, дори суховато-сприхав македонски характер. Дали не е френски шпионин?

Ето и самите вина в дегустацията:

  • Vitoriano 2007 Логодаж
  • ReDark 2006 Дамяница
  • Logodaj Shiraz Cabernet 2008
  • Strymon Cuvee 2009 Левуново
  • No Mans Land Gold 2006 Дамяница
  • Strymon Syrah&Cabernet&Merlot 2009 Левуново
  • No Mans Land 2008 Дамяница
  • Strymon Merlot & Syrah 2009 Левуново

--------------------------------------
В дегустационната комисия бяха Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Ивайло Игнатов, Ясен Захариев.