Пазители на традициите

08.01.2014

Пазители на традициите. Звучи толкова овехтяло в началото. После идва един млад мъж с небрежно делова осанка, истински корпоративен мениджър. И традициите оживяват. Нашият гид е Методи Георгиев – търговски директор на винарска изба Логодаж. Място на събитието: Логодаж - купчина къщи, сгушени в полите на планината, а долу - Струма тихо тече по вековния си път. Сред старите покриви на селцето, които пазят истории и легенди за келтски нашественици и български воеводи, се изправят лъскави тела с идеална цилиндрична форма и съвсем съвременно име - винификаторите на 21 век. Истинската тайна се крие долу, в прегръдките на земята, където са дъбовите бъчви. В тяхната утроба се извършва тайнството, което превръща всяко зърно грозде в капка еликсир, събрала по неповторим начин топлината на слънцето, дъха на гората, довеян от вятъра, и мириса на земята. Сред аромата на дъб и ферментиращо вино Методи Георгиев разкрива някои от тайните на новото лице на старите български вина. По мъжки, по Мелнишки Уникалните мелнишки сортове грозде били легенда за ценителите от стари времена.

Разказват, че един от най-големите им почитатели бил Уинстън Чърчил, който всяка година поръчвал да му доставят по 500 литра от мъжкото червено вино. Но с времето вкусовете се променяли, а в долината на Струма лозите се женели помежду си, докато през 1955 г. се родила истинската съвременна кралица - Ранна мелнишка лоза. В чест на рождения й ден днешният наследник на старото българско вино носи името Мелник 55. Кралете на долината Те носят благороднически гени, предавани от поколение на поколение неповторими сортове грозде. В жилите им тече южната топлина, която напомня на Средиземноморието, а съвременните наследници са добавили и италианската изтънченост, в която ги е възпитал един от най-добрите енолози в света - Рикардо Котарела.

Хипноза 100%  мерло, брано от едно единствено лозе, където на скъпоценните гроздове е осигурен наистина кралски простор - почти два пъти по-голям, отколкото на простосмъртните им събратя. Нищо чудно, че мерло Hipnose е признато от професионалистите за победител по правилата на потребителя. Което означава простичко, че се оценява вино, купено от магазина. Любимата му температура е 15 - 18 °С, а най-много обича трапеза с отбрани кулинарни шедьоври от червени меса и дивеч.

Бледоликата аристократка. Българското Шардоне най-добре се жени с френски дъб. Затова и бялото сухо вино Шардоне от серията Nobile, произведено от селектирано грозде от слънчева Тракия, отлежава удобно в бъчви от френски дъб, по барикова технология, съчетала класиката с романтичния импресионизъм на Стария свят.

Провансалската красавица от македонско. Наричат класическото розе от Широка Мелнишка лоза провансалската красавица, родена в   македонския край. Събрало богатството на този сорт, блясъка на южното слънце и чистотата на природата в крайния български югозапад, Rose Nobile вече е готово да се появи пред публиката в нова изискана бутилка.